Het kabinet moet mogelijk veel dieper in de buidel tasten dan gedacht vanwege de klimaatmaatregelen die kolencentrales raken, zo blijkt uit onderzoek van NRC.

Nederlandse kolencentrales mogen de komende jaren slechts 35 procent van hun ‘normale’ hoeveelheid CO2 uitstoten. Dat komt door een wettelijk verplichte productiebeperking, bedoeld om het klimaat te ontzien. Als gevolg van de maatregel kunnen de centrales veel minder elektriciteit produceren, en dus minder omzet draaien.

Om het omzetverlies voor de drie betrokken centrales – van de Duitse energiebedrijven Onyx, RWE en Uniper – te compenseren, komt de staat met vergoedingen. De kosten hiervan lopen op tot minstens 1,5 miljard euro, zo schrijft NRC. Volgens ingewijden is dat zeker vijf keer zoveel als dat de overheid had voorzien.

“Inperking van de kolencentrales is nog altijd een van de meest kostenefficiënte manieren om op korte termijn CO2-reductie te realiseren”, aldus een woordvoerder van het ministrie van Economische Zaken en Klimaat tegen de krant. Noch het ministerie noch de drie betrokken bedrijven willen de becijfering bevestigen, omdat de partijen nog aan het onderhandelen zijn.

Dat de kosten voor het kabinet zo hoog kunnen uitpakken, komt mede door de geëxplodeerde gasprijs. De marktomstandigheden voor kolencentrales zijn dan ook sterk verbeterd sinds toenmalig minister Eric Wiebes (VVD) de productiebeperking in april 2020 voorstelde. "Dit soort winstmarges hebben we nog nooit gezien", zegt directeur Jean-Paul Harreman van energie-dataplatform EnAppSys tegen NRC.

De kolencentrale van Onyx op de Maasvlakte doet daar z'n voordeel mee. Het energiebedrijf zou van de staat ruim 200 miljoen euro ontvangen om de centrale de komende maanden definitief te sluiten. Nu het daar van afziet, kan het bedrijf de komende drie jaar rekenen op 400 à 500 miljoen euro aan compensatie, aldus NRC. Daarnaast blijft Onyx verdienen aan de beperkte elektriciteit die er nog wel geproduceerd mag worden.

LEES OOK: Waarom kernenergie een comeback maakt: hoe het werkt, de voor- en nadelen, en de gevaren